فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پیمان خواجه زاده*، پرویز صباحی صفحات 1-14
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان و تحمل پریشانی در نمونه های غیر بالینی وسواس فکری- عملی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. این پژوهش شامل 20 نفر نمونه غیر بالینی با علایم وسواس فکری- عملی بود که به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ی مادزلی ، پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر بود. مداخله انجام شده درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بود که طی هشت جلسه صورت گرفت. همچنین قبل از شروع جلسات هشتگانه یک جلسه جهت ارزیابی انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد که توسط نرم افزار spss21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میان زیر مقیاسهای تنظیم هیجان، ارزیابی مجدد و سرکوبی و میان زیرمقیاسهای تحمل پریشانی، تحمل پریشانی هیجانی، جذب شدن به وسیله ی هیجانات منفی، بر آورد ذهنی پریشانی، تنطیم تلاشها برای تسکین پریشانی بین دو گروه در مرحله ی پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند در تنظیم هیجان و تحمل پریشانی نمونه های غیر بالینی وسواس فکری-عملی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، وسواس فکری- عملی، تنظیم هیجان، تحمل پریشانی
  • فریبا مرادی عباس آبادی، غلامرضا صرامی فروشانی*، سمیه رباط میلی صفحات 15-25
    مقدمه

    پژوهش های کیفی بخشی از تلاش های است که برعمق روان درمانی افزوده است. هدف این پژوهش کیفی شناخت نحوه روابط میان مولفه های روان درمانی از طریق تجارب روان درمانگران بود.

    روش

    روش این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی بود. جمعیت مشارکت کنندکان روان درمانگران مراکز روان درمانی خانواده شهر تهران بودند. با شیوه نمونه گیری هدفمند 14درمانگر انتخاب و با ابراز مصاحبه نیمه ساختاریافته اطلاعات گردآوری شد. داده ها با رویکرد تحلیل محتوای موضوعی از نوع تفسیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها 15 زیرطبقه و 4 طبقه اصلی درخصوص چگونگی روابط مولفه های موثر در روان درمانی مشخص کرد. طبقات اصلی عبارتند از: 1.هماهنگ شدن مولفه ها بر مبنای اولویت تاثیرگذاری در درمان، 2.شکل گیری روان درمانی در بستر ارتباط و نقش درمانگر، 3.نقش هر مولفه در انتخاب نوع درمان و 4.انتخاب نظریه در بستر ویژگی های درمانگر.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش چارچوبی از نحوه روابط مولفه های روان درمانی را برپایه دیدگاه و تجارب درمانگران صورت بندی کرد. مولفه ها با توجه به تاثیرگذاری شان در فرایند روان درمانی، توسط درمانگران الویت بندی و به کار می روند. همه مولفه ها در انتخاب نوع درمان نقش دارند، اما مولفه درمانگر در شکل دهی ارتباط با درمانجو، سازمان دهی نظریه، حل مشکلات و موثرسازی روان درمانی نسبت به سایر مولفه ها نقش اساسی تری دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: دیدگاه روان درمانگران، مولفه های موثر روان درمانی، تحلیل کیفی
  • اصغر کامران*، مجید غفاری نهجیری، ژیلا نیازی میرک صفحات 27-39
    مقدمه

    بر اساس نظریه حساسیت به تقویت، شخصیت بهنجار و نابهنجار در امتداد یک پیوستار قرار دارند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی معنویت درمانی و ذهن آگاهی (MBCT) در سوءمصرف کنندگان هرویین می باشد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و جامعه پژوهش شامل کلیه سوءمصرف کنندگان مواد که تعداد 300 نفر مصرف کنندگان هرویین در اردوگاه کرامت سپاه صاحب الزمان (عج) اصفهان در سال 1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 90 نفر انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه همراه با پیش آزمون-پس آزمون تحت آموزش معنویت درمانی (30 نفر) و گروه تحت آموزش ذهن آگاهی (30 نفر) و گروه گواه (30 نفر) تقسیم شدند. گروه اول طی 8 جلسه تحت آموزش معنویت درمانی قرار گرفتند و گروه دوم طی 8 جلسه تحت آموزش ذهن آگاهی(MBCT) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ برنامه آموزشی نداشتند. ابزار اندازه گیری عبارت بود از پرسشنامه شخصیتی (گری ویلسون، 1989) ، مقیاس وسواسی جبری مصرف مواد (اینگمار فرانکن، 2002). با توجه به ملاک های ورود و خروج و همگن سازی آزمودنی ها بر اساس ویژگی های جمعیت شناختی مشخص شد قبل از انجام پژوهش بین آزمودنی ها تفاوت زیادی وجود ندارد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش معنویت درمانی بر سیستم بازداری مغز اثر بخش بود (P=0/00) و آموزش ذهن آگاهی بر سیستم فعال ساز رفتاری اثر بخش بود. (P=0/001) و در گروه گواه هیچ تغییری درسیستم بازداری مغز و سیستم فعال ساز رفتاری مغز مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    آموزش معنویت درمانی بر سیستم بازداری مغز اثربخش بود ولی آموزش ذهن آگاهی بر سیستم فعال ساز رفتاری اثربخش بود.

    کلیدواژگان: سیستم بازداری مغز (BIS)، سیستم فعال ساز رفتاری مغز (BAS)، معنویت درمانی، ذهن آگاهی (MBCT)، هروئین
  • زینب بابایی، مهرداد ثابت*، محسن منصوبی فر، محمود برجعلی، مریم مشایخ صفحات 41-52
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان ذهن آگاهی بر تحمل پریشانی و افکار خودکشی در نوجوانان دارای افکار خودکشی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان نوجوان شهر ساوجبلاغ در سال 1398 بودند که از میان آن ها تعداد 60 نفر داوطلب واجد شرایط براساس خط برش مقیاس افکار خودکشی بک (1979) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) وارد مطالعه شدند و در دو گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری و ذهن آگاهی و یک گروه گواه به صورت تصادفی تقسیم شدند به طوری که در هر گروه 20 نفر قرار گرفتند. آزمودنی ها برای پیش آزمون و پس آزمون به مقیاس افکار خودکشی بک (1979) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) پاسخ دادند. 6 جلسه درمان شناختی رفتاری براساس پروتکل مداخله ای لیهی (2017) و 6 جلسه درمان ذهن آگاهی براساس پروتکل مداخله ای بوردیک (2014) هر کدام به مدت زمان هر جلسه 90 دقیقه برای 2 گروه آزمایش برگزار شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه-گیری مکرر، نرم افزار SPSS و آزمون تعقیبی بن فرونی استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل آماری نشان داد که درمان شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی به افزایش معنادار تحمل پریشانی (044/0=P) و کاهش معنادار افکار خودکشی (001/0>P) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های پژوهش، می توان برای بهیود افکار خودکشی و افزایش تحمل پریشانی نوجوان دارای افکار خودکشی، از درمان شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی سود جست.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، تحمل پریشانی، درمان شناختی- رفتاری، ذهن آگاهی، نوجوانی
  • هدی علی خانی، سیامک سامانی*، محمدرضا بردیده، محمد مظفری صفحات 53-64
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تبیین اثربخشی مداخله سوسیودرام بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش آزمایشی از نوع طرح تک آزمودنیAB بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 6 تا 7 سال مبتلا به اضطراب اجتماعی بود که در سال تحصیلی 1400- 1399 در مراکز روانشناسی شهر تهران حضور داشتند . از بین آنها تعداد 5 کودک دارای اختلال اضطراب اجتماعی (دو پسر و سه دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. مداخله سوسیودرام برای هر کودک در 10 جلسه اجرا گردید. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس سنجش مهارت های اجتماعی ماتسون (25) و چک لیست رفتار اجتماعی بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله سوسیودرام سبب افزایش مهارت های اجتماعی کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی در مقیاس سنجش مهارت های اجتماعی ماتسون شده و میزان بهبودی کلی در هر یک از تک رفتارهای اضطراب و اجتناب در حل مساله، اضطراب و اجتناب در خودکنترلی، اضطراب و اجتناب در مسیولیت پذیری، اضطراب و اجتناب در برقراری ارتباط، اضطراب و اجتناب در دوست یابی، اضطراب و اجتناب در مشارکت و همکاری و اضطراب و اجتناب در ابراز وجود به ترتیب90/51، 54/60، 49/59، 43/61، 21/58، 60/65 و 21/59 درصد بود. میزان بهبودی کلی بین پنج آزمودنی نیز 47/59 درصد برآورد شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخله سوسیودرام قادر است سبب افزایش مهارت های اجتماعی کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی شود.

    کلیدواژگان: مداخله سوسیودرام، مهارت های اجتماعی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • کامران پورمحمدقوچانی* صفحات 65-76
    مقدمه

    اختلال وسواس فکری- عملی بیماری جدی و ناتوان کننده است که با عوامل روان شناختی متعددی همبودی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی- تحلیلی بر عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی و اجتناب تجربه ای بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی بود.

    روش

    این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به اختلال وسواس مراجعه کننده به مراکز مشاوره و مددکاری شهر مشهد در سال 1397 بودند که از بین آنها 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش 15نفر و کنترل 15نفر گمارده شدند. گروه آزمایش، تحت گروه درمانی شناختی - تحلیلی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای در هرهفته دو جلسه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی و اجتناب تجربه ای استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و گروه کنترل در متغیرهای عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی و اجتناب تجربه ای، تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی - تحلیلی بر بهبود عدم تحمل بلاتکلیفی و کاهش نگرانی و اجتناب تجربه ای بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی موثر بود. با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود تا روان شناسان و روان درمانگران از این درمان به عنوان مداخله ای اثربخش در جهت کاهش مشکلات روان شناختی بیماران مبتلا به سواس فکری- عملی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - تحلیلی، عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی، اجتناب تجربه ای، اختلال وسواس
  • محمدباقر کجباف*، زهرا خسروی صفحات 77-85
    هدف

    امروزه شیوع کرونا ویروس تبدیل به یک بحران بزرگ جهانی شده و کشورهای زیادی ازجمله ایران را درگیر کرده است. از عواقب شیوع کرونا ویروس ایجاد اضطراب و اختلال وسواس فکری عملی(OCD) است. هدف این پژوهش رابطه اضطراب ناشی از کرونا با بروز اختلال وسواس فکری عملی در زنان خانه دار شهر اصفهان بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه وسواس فکری عملی مادزلی و پرسشنامه مقیاس اضطراب کرونا ویروس بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان خانه دار شهر اصفهان بود. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده و حجم نمونه 100 نفر بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری همبستگی پیرسون، انحراف معیار و میانگین استفاده گردید. با استفاده از نرم افزارSPSS-21 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد بین اضطراب ناشی از کرونا (علایم روانی)، با اختلال وسواس فکری عملی در سطح (001/0p<،41/0=r)، رابطه مثبت معنی داری و بین اضطراب ناشی از کرونا (علایم جسمانی)، با اختلال وسواس فکری عملی در سطح (001/0p<،31/0=r)، رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‏ های پژوهش، اضطراب ناشی از کرونا می تواند در بروز اختلال وسواس فکری عملی زنان خانه دار شهر اصفهان موثر باشد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، اضطراب، اختلال وسواس فکری عملی(OCD)
  • افسانه تاجیک، سید علی حسینی المدنی*، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 87-101
    مقدمه

    کرونا ویروس 2019 کوید-19 بیشتر از طریق قطرات تنفسی منتقل می شود. افراد شاغل مستعد ابتلا به این بیماری هستند. پرستاران در بیماری کوید-19 برخط مقدم مراقبت های بهداشتی هستند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر درمان فراشناختی و ذهن آگاهی مبتنی بر خودشفقت ورزی بر اضطراب پرستاران در کووید -19 بود.

    روش

    نیمه آزمایشی با جایگزینی تصادفی از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل غیرمعادل شامل پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری کلیه پرستاران بیمارستان تامین اجتماعی شهریار در سال 1400-1399 بود. 60 نفر از پرستاران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت قرعه کشی در سه گروه آزمودنی جایگرین شدند. که شامل 20 نفر برای آموزشی مبتنی بر فراشناخت، 20 نفر برای آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی خودشفقت ورزی و 20 نفر برای گروه گواه است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه اضطراب سلامت (سالکوسکیس و همکاران، 2002) بود. تحلیل داده ها بااستفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر آمیخته بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر درمان فراشناختی و ذهن آگاهی مبتنی بر خودشفقت ورزی بر اضطراب پرستاران در همه گیری کووید-19 تاثیر دارد و تاثیر هر دو روش نسبت به مرحله پیش آزمون پایدار است. تفاوت معناداری بین دو گروه مداخله در اثربخشی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این بررسی، پتانسیل درمان فراشناخت و ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت را به عنوان ابزاری برای افزایش ذهن آگاهی، خودشفقت و کیفیت زندگی متخصصان به تصویر می کشد.

    کلیدواژگان: اضطراب پرستاران، درمان فراشناختی، ذهن اگاهی مبتنی بر خودشفقت-ورزی، کووید-19
  • حسن هادی نژاد*، محمدنقی فراهانی، عزیزاله تاجیک اسمعیلی صفحات 103-116
    مقدمه

    پناهگاه روانی شامل شبکه ای از روابط ابژه ای آسیب شناختی و منظومه ای از دفاع هاست که در خدمت محافظت از بیمار در برابر مجموعه ای از اضطراب ها عمل می کند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی و فهم تظاهرات رفتاری و نشانه های متناظر با پناهگاه های روانی در افراد دارای اختلال شخصیت خوشه c بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش کیفی و مبتنی بر مطالعه موردی با رویکرد پدیدارشناختی- هرمنوتیکی بود. اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با سه دانشجوی مبتلا به اختلال شخصیت خوشه c جمع آوری شد. نمونه گیری به روش هدفمند بود و داده ها براساس تحلیل تفسیری پدیدارشناختی (IPA) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مفاهیم شناسایی شده از مصاحبه ها در نه مضمون خوشه بندی شد که شکل دهنده دو مضمون بالاتر پناهگاه های روانی است. بر مبنای الگوهای به دست آمده و تبیین ساختاری، شکل اختصاصی پناهگاه روانی برای هر یک از مشارکت کنندگان تشریح شد: پناهگاه روانی بر اساس شرم و تحقیر ناشی از ابژه مشاهده گر، پناهگاه روانی بر اساس شکایت و تظلم، و پناهگاه روانی بر اساس خشم و شکایت و کشمکش بر سر قدرت.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد در هر سه اختلال شخصیت خوشه c، سازمان آسیب شناختی با ماهیت و کیفیت مشابه اما با تظاهرات نشانه ای متمایز برای هر اختلال شخصیت در شکل پناهگاه روانی نمود یافته است. توجه روان درمان گران به ماهیت و کارکرد پناهگاه های روانی و نقش آن در ایجاد بن بست درمانی و وقفه تحولی می تواند دریچه ای باشد برای فهم بهتر موضع بیمار و خود درمانگر و غنای روان درمانی.

    کلیدواژگان: پناهگاه روانی، اختلال شخصیت، سازمان آسیب شناختی، روابط ابژه، مکانیزم دفاعی
|
  • Peyman Khajezade *, Parviz Sabahi Pages 1-14
    Introduction

    The persent study aimed to investigate the effectiveness of Mindfulness Education on Emotion regulation and Distress Tolerance in sub Clinical Examples of Obsessive-Compulsive Disorder

    Method

    The study was a quasi-experimental studies with pre-post test control group. This study included 20 non-clinical samples with symptoms of obsessive-compulsive disorder who were randomly assigned to experimental and control groups. The instruments used were Madsley Questionnaire, Gross Emotion Regulation Questionnaire, and Simmons and Gahr Distress Tolerance Questionnaire. The intervention was a mindfulness-based cognitive therapy that was performed in eight sessions. also There was an evaluation session before the eight sessions began. For analyzing the data, the descriptive level of mean and standard deviation and inferential level of multivariate covariance analysis were used. Which was analyzed by spss21 software.

    Results

    Results indicated That's among the emotion regulation subscales, re-evaluation and Repression and among the Distress Tolerance subscales, Tolerance of emotional distress, Being absorbed by negative emotions, Mental distress, Trying to relieve distress There was a significant difference between the two groups in the post-test.

    Conclusion

    Mindfulness-based cognitive therapy training can be effective on Emotion regulation and distress tolerance of non-clinical obsessive-compulsive samples.

    Keywords: Mindfulness, Obsessive-Compulsive disorder, emotion regulation, distress tolerance
  • Fariba Moradi Abbasabadi, Gholamreza Sarami Foroushani *, Somayeh Robat Meili Pages 15-25
    Introduction

    Qualitative research is part of an effort that has added depth to psychotherapy. This qualitative study aimed to identify the relationships between the components of psychotherapy through the experiences of psychotherapists.

    Methods

    The research method used was qualitative content analysis and data were analyzed using thematic content analysis with an interpretive approach. Participants in the study were psychotherapists of family psychotherapy centers in Tehran so that 7 women and 7 men were selected by purposive sampling and observing ethics. In-depth interviews were used to collect data.

    Results

    According to the results of data analysis, 15 subcategories, and 4 main categories were identified regarding the relationship between components of psychotherapy. The main categories included 1) the coordination of components based on the priority of their effectiveness in treatment, 2) the formation of psychotherapy in the context of communication and the role of the therapist, 3) the role of each component in choosing the type of treatment, and 4) the selection of theory in the context of therapist characteristics.

    Conclusion

    The framework of the relationship between the components of psychotherapy based on the experiences of therapists was formulated in this study. The components are prioritized and used by therapists according to their effectiveness in the psychotherapy process. All components play a role in choosing the type of treatment. However, the component of the therapist has a more fundamental role than other components in shaping communication with the client, organizing theory, addressing the problems, and the effectiveness of psychotherapy.

    Keywords: Psychotherapists' points of view, effective components of psychotherapy, qualitative analysis
  • Asghar Kamran *, Majid Ghafari, Zhila Niyazi Mirak Pages 27-39
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of spiritual therapy and mindfulness (MBCT) in heroin abusers.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental and the study population included all substance abusers who were 300 heroin users in the Saheb-ol-Zaman Corps Sepah in Isfahan in 2020. 90 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into three groups. They were divided into pre-test-post-test under spirituality training (30 people), group under mindfulness training (30 people) and control group (30 people). The first group received 8 sessions of spiritual therapy training and the second group received 8 sessions of mindfulness training (MBCT) and the control group did not have any training program. The measurement tools were a personality questionnaire (Gary Wilson, 1989), an algebraic obsessive-compulsive disorder (Ingmar Franken, 2002). According to the entry and exit criteria and homogenization of the subjects based on demographic characteristics, it was found that there was not much difference between the subjects before the study.

    Results

    The results of analysis of variance showed that spiritual therapy training is effective on brain inhibition system (BIS) (P = 0.001 ) and mindfulness training (MBCT) is effective on behavioral activation system (BAS) (P = 0.001) and in the control group, no changes were observed in the Brain Inhibition System (BIS) and the Brain Behavioral Activation System (BAS) (P> 0.05)

    Conclusion

    Spirituality therapy training was effective on the brain inhibition system, but mindfulness training was effective on the behavioral activator system.

    Keywords: Brain Inhibition System (BIS), Brain Behavioral Activation System (BAS), Spirituality Therapy, Mindfulness (MBCT), Heroin
  • Zeinab Babaee, Mehrdad Sabet *, Mohsen Mansoobifar, Mahmood Borjali, Maryam Mashayekh Pages 41-52
    Introduction

    This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and mindfulness treatment on distress tolerance and suicidal ideation in adolescents with suicidal thoughts.

    Method

    The method of the study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all adolescent students in Savojbolagh in 2019, among whom 60 eligible volunteers were included in the study based on the cut off of Beck Scale for Suicide Ideation (1979) and Distress Tolerance Scale by Simons & Gaher (2005) and were randomly divided into two experimental groups of cognitive-behavioral therapy and mindfulness and a control group so that there were 20 people in each group. Subjects answered Beck Scale for Suicide Ideation (1979) and Distress Tolerance Scale by Simons & Gaher (2005) for pretest and posttest. 6 sessions of cognitive-behavioral therapy based on Leahy intervention protocol (2017) and 6 sessions of mindfulness therapy based on Burdick intervention protocol (2014) were held for 90 minutes each for 2 experimental groups. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance, SPSS software and Bonferroni post hoc test.

    Results

    Statistical analysis showed that cognitive-behavioral therapy and mindfulness significantly increased distress tolerance (P=0.044) and significantly reduced suicidal ideation (P<0.001) in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    According to the research findings, cognitive-behavioral therapy and mindfulness can be used to improve suicidal ideation and increase the distress tolerance of adolescents with suicidal ideation.

    Keywords: adolescence, cognitive-behavioral therapy, distress tolerance, Mindfulness, suicidal ideation
  • Hoda Alikhani, Siamak Samani *, Mohammad Reza Bardideh, Mohammad Mozafari Pages 53-64
    Introduction

    The aim of this study was to explain the effectiveness of sociodrama intervention to improving social skills in children with social anxiety disorder.

    Method

    research method in this study was a single-subject of AB experimental designs. The study population consisted of all children with social anxiety disorder aged 6 to 7 years that attended psychological centers in Tehran in the academic year 1399-1400. Among them, 5 children with social anxiety disorder (two boys and three girls) were selected based on entry and exit criteria and by purposive sampling. Sociodrama intervention was performed for each child in 10 sessions. The research instrument was Matson Evaluation of Social Skills with Youngester (25) and Therapist Social Behavior Checklist. Data were analyzed using visual analysis at both within subject and intersubject levels.

    Results

    The results showed that sociodrama intervention increases social skills in children with social anxiety disorder in Matson Evaluation of Social Skills with Youngester and the recovery rate in each of the single behaviors of problem solving, self-control, responsibility, communicate, finding friend, participation and cooperation and assertiveness respectively was 47.82, 58.08, 46.87, 53.08, 48.54, 57.17 and 49.57 percentage. The General recovery rate among five subjects also 51.59 percent was estimated.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the sociodrama intervention can increase the social skills in children with social anxiety disorder.

    Keywords: Sociodrama intervention, Social Skills, Social Anxiety Disorder
  • Kamran Pourmohammad Ghouchani * Pages 65-76
    Introduction

    Obsessive compulsive disorder (OCD) is a serious and debilitating. There is comorbidity between this disorder and various psychological factors. The aim of the present research was to examining the effectiveness of cognitive-analytic therapy on improving intolerance of uncertainty & decreasing worry and experimental avoidance in patients with obsessive compulsive disorder.

    Method

    This research is a quasi-experimental one with pretest-posttest design and control group. The research population includes all the patients with obsessive disorder who referred to counseling and social working centers of Mashhad in 2018. From among the population, 30 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental 15 people and control 15 people groups. The people in the experimental group received cognitive-analytic therapy for eight 90-minute sessions (two sessions a week). Data collection was done by using intolerance of uncertainty scale (IUS), worry and experiential avoidance questionnaires. Data analysis was done by multivariate analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    Findings of the research that shows, there is a significant difference between the posttest scores of experimental and control groups in terms of the variables of intolerance of uncertainty, worry and experiential avoidance.

    Conclusion

    Cognitive-analytic therapy is effective in improving intolerance of uncertainty & decreasing worry and experiential avoidance in patients with obsessive compulsory disorder. According to the results of this study, it is suggested that psychologists and psychotherapists use this treatment as an effective intervention to reduce the psychological problems of patients with obsessivecompulsive disorder.

    Keywords: Cognitive Analytic Therapy, Intolerance of Uncertainty, worry, experiential uncertainty, obsession disorder
  • Mohammad Bagher Kajbaf *, Zahra Khosravi Pages 77-85
    Introduction

    Today, the coronavirus outbreak has become a major global crisis and has affected many countries, including Iran. One of the consequences of the coronavirus outbreak is the development of anxiety and obsessive-compulsive disorder (OCD). The aim of this study was to investigate the relationship between coronary anxiety and obsessive-compulsive disorder in housewives in Isfahan.

    Methods

    The method of the present study was descriptive-correlational. Data collection tools were Maudsley Practical Obsession Questionnaire and Coronavirus Anxiety Scale. The statistical population of this study included housewives in Isfahan. The sampling method was simple random and the sample size was 100 people. Pearson correlation, standard deviation and mean statistical tests were used to analyze the data. It was done using software SPSS-21.

    Result

    The results showed that there was a significant positive relationship between coronary anxiety (psychological symptoms) and obsessive-compulsive disorder at the level (p u003c0.001, r = 0.41) and between coronary anxiety (physical symptoms), with There is a significant positive relationship between obsessive-compulsive disorder at the level (p u003c0.001, r = 0.31).

    Conclusion

    According to the research findings, coronary anxiety can be effective in the development of obsessive-compulsive disorder in housewives in Isfahan province.

    Keywords: Coronavirus, Anxiety, obsessive-compulsive disorder (OCD)
  • Afsaneh Tajik, Seyed Ali Hosseini Almadani *, Anahita Khodabakhshi-Koolaee Pages 87-101
    Introduction

    Corona virus 2019 (COVID-19) is mostly transmitted through respiratory droplets. One of the ways to deal with this disease is through occupational exposure, and thus a large number of people are susceptible to this disease due to their jobs. Nurses are at the forefront of health care during the COVID-19 epidemic. There is no information about the level of resilience and factors affecting nurses' health anxiety in the critical situation of this occupational group. The aim of this study was to determine the difference between the effectiveness of metacognitive therapy (MCT) education and self-compassion-based mindfulness on nurses' anxiety in the Covid-19 epidemic.

    Method

    The design of the present study was a quasi-experimental design of pretest-posttest design with non-equivalent control group with quarterly follow-up. The statistical population of the present study was all nurses of Shahriar Social Security Hospital in 1300-1400. 60 nurses were selected and randomly substituted in three groups. Which includes: 20 people for metacognition-based training program, 20 people for compassion-based mindfulness training program and 20 people for control group. The data collection tool was the Health Anxiety Questionnaire (Salkowski et al., 2002). Data analysis was combined using repeated measures analysis test.

    Results

    Overall, the results showed that metacognitive therapy (MCT) training and self-compassion-based mindfulness have an effect on nurses' anxiety in the Covid-19 epidemic and the effect of both methods has been stable compared to the pre-test stage.. And no significant difference was observed between the two intervention groups in effectiveness.

    Conclusion

    By comparing the two types of metacognitive therapy and cognitive therapy based on the presence of mind and compassion and group therapy of people suffering from anxiety due to coronavirus, there was innovation and a kind of initiative. Therefore, comparing these two therapies in different mental disorders Which will be useful for a range of disorders.

    Keywords: Metacognitive Therapy (MCT) Education, Self-Compassion-Based Mindfulness, Nurses' Anxiety, Covid-19 Epidemic
  • حسن Hadinezhad *, Mohammad-Naghi Farahani, Azizollah Tajikesmaeili Pages 103-116
    Introduction

    Psychic retreat consists of a network of pathological object relationships and a system of defenses that serve to protect the patient against a range of anxieties. The aim of this study was to evaluate and understand the behavioral manifestations and symptoms corresponding to psychic retreats in individuals with cluster C personality disorder.

    Method

    The present study was a qualitative method based on a case study with a phenomenological-hermeneutic approach. Data were collected through semi-structured interviews with three students with cluster c personality disorder. Sampling was purposive and the data were analyzed based on phenomenological interpretive analysis (IPA).

    Results

    The concepts identified from the interviews were clustered in nine sub-themes, which form the two main themes of psychic retreats. Based on the obtained patterns and structural explanation, the specific form of the retreat was explained to each participant: a psychic retreat based on shame and humiliation caused by the observer object, a psychic retreat based on grievances, and a psychic retreat based on anger and grievance and the struggle for power.

    Conclusion

    The results show that in all three personality disorders of cluster c, the pathological organization with the same nature and quality but with distinct symptom manifestations for each personality disorder has appeared in the form of psychic retreat. Psychotherapists' attention of the nature and function of psychic retreats and its role in creating therapeutic impasse and developmental interruption can be a window to better understand the position of the patient and the therapist and the richness of psychotherapy.

    Keywords: psychic retreat, Personality Disorder, pathological organization, object relationships, Defense mechanism